UDRUGA
BRANITELJA
151.
SAMOBORSKE
BRIGADE


Sat povijesti na Trokutu 2019.

Sat povijesti na Trokutu 2018.

Sat povijesti na Trokutu 2017.

Sat povijesti - Bunker 2017.


Sat povijesti - Trokut 2016.


Sat povijesti - Trokut 2015.


POVIJEST UDRUGE
11. 12. 2012.

Udruga ima 460 članova, za čija imena možete steći uvid u tajništvu udruge.

Razumijevanje za aktivnosti povodom obilježavanja naših važnijih datuma tijekom Domovinskog rata u sistemu financiranja lokalne zajednice bilo je veliko. Grad Samobor i općina Sveta Nedelja financijski su direktno plaćali troškove zato jer nismo imali svoj račun niti smo bili registrirani kao udruga. To nas je 1998.g.prisililo da razmišljamo o potrebi osnivanja samostalne udruge. Inicijativni odbor za pripremu osnivačke skupštine Udruge, među kojima su bili Josip Mahović,Adolf Paar,Dragutin Kušić,Rozarijo Rozga,Juraj Rešetar,Franjo Horvat intenzivno je radio na pripremama. Dragutin Kušić kao pravnik izradio je prijedlog Statuta kojeg smo usaglasili na inicijativnom odboru. Na osnivačku skupštinu pozvali smo 64 branitelja –pripadnika 151. samoborske brigade 27.12.1999. godine restoran HVIDR-e u Bregani. Odazvalo se nas 44 koji smo evidentirani kao osnivači“Udruge branitelja 151. samoborske brigade“. Na osnivačkoj skupštini usvojili smo Statut udruge, te financijski plan za 2000-tu godinu. Izabrano je i rukovodstvo udruge. Predsjednik upravnog odbora je Branko Vukić, a potpredsjednici Adolf Paar i Juraj Rešetar. Tajnik je Josip Mahović. Članovi UO su Ivan Vrhovski, Petar Andrašek, Franjo Horvat, Ivan Banek i Ivan Križanec. U Nadzornom odboru je Boris Makarun, Dragutin Kušić i Franjo Bašić (Mamula).

Na izbornoj skupštini koja je održana 3. rujna 2002. godine već imamo 150 članova koji su uplatili članarinu. Za predsjednika je izabran Juraj Rešetar, a za Sud časti Josip Dugandžić, Franjo Kodrić i Držislav Leopold. Ostali sastav je isti.
Gradsko vijeće Samobora na sjednici 18. listopada 2003. donijelo je odluku da se 151. samoborskoj brigadi dodijeli nagrada za životno djelo što je uručeno na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Samobor u Lavici.

Na izvještajnoj skupštini 19. prosinca 2003. Za člana Upravnog odbora izabran je Miljenko Komes kao tajnik, a za drugog potpredsjednika Josip Mahović.

Dana 26.3.2004. održana je izborna skupština na kojoj je izabrano novo rukovodstvo. Članovi novog Upravnog odbora su Franjo Horvat –predsjednik, te Adolf Paar i Josip Mahović –potpredsjednici. Ivo Banek je blagajnik, Miljenko Komes tajnik te članovi upravnog odbora Petar Andrašek, Josip Honomihl, Dražen Stunja i Ivan Bubnić.
Predsjednik Nadzornog odbora je Juraj Rešetar i članovi Josip Šuflaj i Božo Stanec.
Sud časti su Josip Dugandžić- predsjednik, članovi Franjo Kodrić i Držislav Leopold.

Sjednica skupštine Udruge

Dana 14. prosinca 2008. god. održana je izborna skupština koja je produžila mandat rukovodstvu. Franjo Horvat je predsjednik, Adolf Paar i Josip Mahović potpredsjednici, tajnik Josip Telišman. Članovi UO su Petar Andrašek, Ivan Bubnić, Miljenko Komes, Branko Gabrek, Zlatko Vrbančić.
Nadzorni odbor: Stjepan Črnjak, Božo Stanec, Josip Šuflaj.
Sud časti: Marijan Ratešić, Boris Makarun, Ivan Horvat.

Snimku sa skupštine možete pogledati ovdje:

Znatno se povećao broj članstva te je evidentirano 399 članova.

Na izbornoj skupštini udruge 1.3.2012. godine izabrano je novo rukovodstvo. Predsjednik je Boris Mihočinec, a potpredsjednici Franjo Horvat i Stjepan Črnjak. Tajnik je Josip Trelišman. Članovi UO su Jozo Grubeša, Hrvoje Frankić, Ivo Bubnić, Neven Velić, Dragutin Kušić, Franjo Bašić, Petar Andrašek, Miljenko Komes i Damir Gorišek.
Nadzorni odbor: Josip Mahović, Adolf Paar i Zlatko Korenčić.
Sud časti: Marijan Ratešić, Ivan Horvat i Branko Gabrek.

Boris Mihočinec

 

Pano sa slikama poginulih branitelja na Trgu kralj Tomislava u Samoboru

Prvo spomen obilježje  našim poginulim samoborcima u obliku panoa kao privremeno rješenje postavljeno je na Tomislavovom trgu u Samoboru 31.1.1992. Godine.

U zidu ograde župne crkve Sv. Anastazije u Samoboru 1993. g. postavljena je Spomen ploča poginulim braniteljima Samobora i Svete Nedelje.

Početkom proljeća 2000-te godine intenzivno smo nas 15-tak branitelja-pripadnika  151. samoborske brigade radili na pripremi osnivačke skupštine naše Udruge. Osnivačka skupština  održana je 12. travnja 2000. Godine na kojoj smo usvojili Statuti rukovodstvo udruge. Prvi predsjednik je Branko Vukić, a tajnik Josip Mahović. Pošto je za vrijeme rata naša brigada organizirana s područja tada bivše općine Samobor, općina Sv. Nedelja se izdvojila. Zato smo našu Udrugu organizirali za cjelovito područje te uključili naše pripadnike sa područja općine Svete Nedelje.

Iako su se komemoracije na Trokutu kod Novske održavale osobno do sada, mi smo kao Udruga 151. samoborske brigade 29. listopada 2000. počeli organizirati kod Spomen ploče grupnim obilaskom autobusima, koju tradiciju njegujemo i danas.

U zidu iza Župne crkve u Samoboru redovito smo održavali obilježavanje važnih datuma kod Spomen ploče.

Godine 2001. pokrenuli smo inicijativu da se na zemljištu ispod Anine ulice prema Župnoj crkvi izgradi Spomen obilježje svim poginulim braniteljima koji su živjeli prije rata na području Samobora i Sv. Nedelje. Od 23 idejna rješenja po javnom Natječaju Povjerenstvo je izabralo rad arh. Branka Silađina po kojem je iste godine i spomenik izgrađen i otvoren. U fasadi vanjskog ogradnog zida ugrađene su spomen ploče s 52 imena poginulih braniteljate godinama života kad su stradali i datumom stradavanja. Investiciju su zajedno realizirali Grad Samobor uz sufinaciranje općine Sv. Nedelja.

Izvođači Stipe Lucić, Juraj Grgečić, projektant Arh. Branko Silađin i voditelj investicije inž. Željko Kovačić

Svečani čin otvorenja Spomen obilježja 27.10.2001.skidanjem crnog vela, izvršila je Udruga roditelja i obitelji poginulih Grada Samobora i Svete Nedelje na čelu sa gđom Đurđom Purić.

Prigodan kulturno umjetnički program izvelo je tamburaško društvo „Ferdo Livadić“

Gradonačelnik Grada Samobora polaže vijenac prigodom otvorenja spomenika.

Povodom Dana Grada Samobora, 18. listopada 2003. godine, pripadnicima 151. samoborske brigade dodijeljeno je najveće gradsko priznanje „Nagradom za životno djelo“, što smo umanjenice dostavili svim pripadnicima brigade koji su imali više od 3 mjeseca ratnog staža u brigadi.

Povodom dana mobilizacije brigade 18.rujna 2003.g. organizirali smo svečanu proslavu:

Kulturno umjetnički prigodni program izvele su VA „Samoborke“ TD F.Livadića“pod ravnanjem prof.Siniše Leopolda.

Borbena vozila u okviru tehničkog skupa na Trgu kralja Tomislava:

Tijekom akcije Oluja 1995.g. u Dvoru Na Uni stradala su dva naša pripadnika brigade Zdravko Babojelić i Predrag Golubić. U centru Dvora za sve poginule podignut je Spomenik, kojeg je trebalo renovirati. Proveli smo akciju prikupljanja sredstava sufinanciranjem 29.6.2006. te je isti osvježen za proslavu Oluje 2006.godine.

Godine 2005. oformili smo odbor za prikupljanje građe s ciljem realizacije projekta objave ratnog puta naše 151. samoborske brigade u Domovinskom ratu koji je dvije godine na tome radio.

Prof. Dr. Jakša Raguž preuzeo je kao autor materijale te ih stručno kao povjesničar obrađivao, pa je monografija  objavljena na jesen 2006. godine.

Povodom 15-te godišnjice Domovinskog rata i Obrane Grada Zagreba održane su prigodne svečanosti 28.svibnja 2006.g.

Tom smo prigodom na Mirogoju položili vijence:

Josip Dugandžić, Adolf Paar, Josip Mahović

Na Jarunu je izvršeno pod zapovjedništvom Glavnog stožera postrojavanje svih zagrebačkih brigada i ratnih postrojbi u Domovinskom ratu 1991.-95.g. Predsjednik Stjepan Mesić našoj samoborskoj 151.Br. dodijelio je odličje „reda Nikole Šubića Zrinskog“. Kojeg nam je uručio general Lucić.

Odličje je u ime 151.samoborske 151.brigade preuzeo puk. Adolf Paar

Komemoracija na Trokutu potaknula je i druge općine i Županije da nam se pridruže. Stoga smo 2007.g. pokrenuli inicijativu putem Grada Samobora s ciljem traženja suinvestitora za gradnju Spomen obilježja poginulim braniteljima na novljanskoj bojišnici sa lokacijom na Trokutu. Do 2009. godine pridružili su se Bjelovarsko bilogorska županija sa Gradom Bjelovarom, te Gradovi Sveta Nedelja, Dugo Selo i Vrbovec uz Zagrebačku županiju. Financiranje nam je pomoglo i Ministarstvo branitelja. Grad Samobor bio je nositelj ishođenja građevinske dozvole, kao i nositelj cijele investicije koja je završila 2009. godine na čemu smo im posebno zahvalni. Spomen obilježjesmo otvorili sa stećcima poginulim hrvatskim braniteljima Bjelovara, Sv. Nedelje, Samobora, Dugog Sela i Vrbovca.

Godine 2012. još je svoj stećak za svoje poginule izgradila Koprivničko-križevačka županija.

29.10.2012.

Na redovitu godišnju komemoraciju 29.1.2010.g.pozvali smo Predsjednika Ivu Josipovića, koji se zbog spriječenosti ispričao. Za tu prigodu organizirao je prijem u svojoj rezidenciji na Pantovčaku 28.10.2010.g. kojem smo bili nazočni:

U Savjetu Predsjednika samoborac puk.Nikica Burić-vukovarski branitelj nam je prijem organizirao.

U ime Udruge 151.Br. Predsjedniku se obratio puk. Adolf Paar prigodnim riječima uručivši mu našu monografiju:

general Rudi Stipčić predao je predsjedniku Ivi Josipoviću svoju monografiju“Konačno smo krenuli“

Dvadesetu godišnjicu organizirane obrane u Domovinskom ratu organiziran je podrškom Gradova Samobor i Sveta Nedjelja  11.lipnja 2011.godine u Parku Domovinske zahvalnosti.

Školska djeca drže 52 fotografije naših vitezova stradalih u Domovinskom ratu 1991.-95.g.

Izaslani Predsjednika Josipovića, general Petar Stipetić vrši smotru svih postrojbi sa područja Samobora i Sv.Nedelje.

Prigodnim toplim riječima general Stipetić obratio se nazočnima

Uzvanici slušaju govor:Pavao Grom,puk.veze brigadir Igor Mandarić, puk.Nikica Burić, brigadir Josip Mahović,Neven Velić

Poznato je da je u Domovinskom ratu 1991.-1995. god. na novljanskoj bojišnici svoje mlade živote položilo na oltar Domovine 315 hrvatskih branitelja. U spomen na njihovu žrtvu prikupili smo za sve njih osnovne podatke biografije te s fotografijama izdali knjigu – žrtvoslov koja je u Samoboru promovirana 14. lipnja 2011. godine. Knjigu su prioritetno dobile obitelji poginulih bojovnika.

Odlukom Predsjednika Ive Josipovića dodijeljena su odličja pripadnicima 151.samoborske brigade. Odličja je u Samobor došao osobno uručiti Predsjednik Josipović  8.rujna 2011. Godine.:

I r.s lij: Vinko Lisec,Frane Stojić,Josip Mahović,Ivo Josipović,Krešo Beljak,Stjepan Kožić,Adolf Paar,Jozo Grubeša Zvonko Anić,
II red s lijeva:Vlado Juranko,Igor Pecić, Draško Pavlović i Drago Prahin.

Teška gospodarska situacija u zemlji dovela je ruba egzistencije preko 30.000 nezaposlenih branitelja. U želji da se bar na neki način pomogne, mi smo se angažirali na prikupljanju sredstava s ciljem da se nezaposlenima omogući prekvalifikacija-doškolovanje za zanimanje kojim bi se lakše mogli zaposliti. Na području Samobora i Sv. Nedelje u 2012. godini HZZ-e je evidentirao 289 nezaposlenih branitelja. U tom naporu su nam u 2012. god. pomogli Grad Samobor i Sv. Nedelja, Zagrebačka županija te Ministarstvo branitelja. Tim smo sredstvima uputili na doškolovanje 20 nezaposlenih branitelja, od kojih su već neki završili dobivši uvjerenje za završenu školu koje se zanimanje upisuje u radnu knjižicu. Do danas se pokazuje da se trud isplatio jer su se već četvorica njih zaposlila. Namjeravamo taj projekt gurati i u 2013. godini jer još uvijek ima 198 nezaposlenih branitelja na našem području.

Edukacijski seminar za nezaposlene branitelje Samobora i Svete Nedelje u lipnju 2012. na Bregani

U cilju pomoći teškim socijalnim slučajevima naših branitelja s područja Samobora uspjeli smo za njih 19 osigurati županijska sredstva putem Grada Samobora za kupnju drva za grijanje. Posebno nam teško pada kad se to teško stanje odražava i na naše branitelje, pa ćemo se truditi koliko je to u našoj moći da im i dalje pomažemo.

UDRUGA
BRANITELJA
151.
SAMOBORSKE
BRIGADE
Studio Imago - web design & development